IMG_52371
omgeving2
omgeving1
IMG_10431
omgeving4

Kerst en de jaarwisseling op Texel vieren is hoe dan ook leuk!

licht Texelse vuurtoren

De decembermaand van 2020 wordt er hoe dan ook een die je niet snel zal vergeten. Covid 19, oftewel het coronavirus, heeft ons dit jaar behoorlijk in z’n greep. Na een intelligente lockdown in het voorjaar en een gedeeltelijke lockdown in de herfst, is het nog onduidelijk hoe we met z’n allen de decembermaand in gaan. Kunnen we weer gezellig met elkaar Kerst vieren en op 31 december knallend en proostend het nieuwe jaar inluiden? Dat is voorlopig nog koffiedik kijken. We weten gewoon nog niet hoe de vlag er in december bij hangt. Wat we wél weten, is dat Texel hoe dan ook een leuke bestemming is in de maand december. Zelfs als we nog gebonden zijn door beperkende maatregelen, heeft het eiland veel moois en leuks te bieden.

Een prachtig Nationaal Park

Zelfs als we weer mogen reizen in december, zullen veel Nederlanders kiezen voor een vakantie in eigen land. Texel is, zo bleek ook al in het afgelopen half jaar, een ideale bestemming. Al op de boot komt het vakantiegevoel en ben je weg uit de sleur en de drukte van de Randstad. Twintig minuten varen en je bent er. Het eiland heeft een indrukwekkende attractie die altijd beschikbaar is en nooit te druk: Nationaal Park Duinen van Texel, aan de westkust. Dit loopt vanaf de zandige zuidpunt de Hors, tot aan de blonde duinen bij de Texelse vuurtoren in de noordpunt. Je vindt er uitgestrekte zandvlaktes, prachtige natte duinvalleien, ruige vlaktes, meertjes en bossen. Elke dag zou je een ander stukje kunnen verkennen, wandelend of fietsend. Bij natuurmuseum Ecomare, nabij De Koog, vind je ook het bezoekerscentrum van het Nationaal Park en ontdek je wat er zoal leeft in het gebied. Je zult verrast zijn over de schoonheid, zelfs in de winter!

Duik een museum in

Texel heeft een aantal musea die zeer de moeite waard zijn. Leuk om te bezoeken met het hele gezin. Geen oubollige tentoonstellingen, maar grotendeels interactieve exposities over uiteenlopende onderwerpen. De meeste Texelse musea hebben naast hun vaste exposities ook wisselende expo’s. Houd je van natuur en vind je het daarnaast leuk om ook zeehonden en bruinvissen te zien zwemmen, bezoek dan Ecomare. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Texel? In het recent opnieuw ingerichte Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel kom je meer te weten over Texel in de Tweede Wereldoorlog en de ontwikkeling van de luchtvaart op het eiland. Want wist je dat de KLM decennialang naar Texel vloog? En dat de laatste veldslag van WOII op Texel plaatsvond? Verder terug in de geschiedenis kun je in museum Kaapskil in Oudeschild. Bijvoorbeeld via de indrukwekkende maquette van de Reede van Texel, waar ooit de handelsschepen van de VOC lagen te wachten op goed weer voor hun verre reizen. En wat jutten inhoudt en wat dat zoal oplevert, zie je in Jutters- en Schipbreukmuseum Flora, nabij De Koog.

Rondrit over Texel

Vind je het te fris om veel buiten te zijn? Natuurlijk kun je ook een toeristisch ritje maken langs de prachtige dorpjes die Texel rijk is. Met de eigen auto of een Tuktuk huren. Deze grappige karretjes op drie wielen maken een rondrit extra leuk. Je kunt ook in de winter deelnemen aan een Tuktuk-safari. Wie de natuur in wil, kan in de kerstvakantie mee met een huifkartocht door het bos. Lekker onder een dekentje onder de huif. Onderweg word je getrakteerd op warme chocomel en Texelse koek. En voor de sportieve Texelgangers blijft het 100 kilometerlange mountainbikepad ook in de winter een pittige uitdaging. Informeer bij VVV Texel voor actuele openingstijden tijdens je verblijf op Texel.

Slapen in winterse sferen

Met de donkere, korte dagen in december is het fijn om gezellig samen te zijn in een knus vakantiehuis. Het liefst op een plek die je niet snel vergeet. Weg van de drukte en mensenmassa’s. Vakantiehuizen Texel biedt je zo’n bijzondere plek. Deze comfortabele woningen staan aan de rand van het Nationaal Park. Je loopt zo het bos in! En toch liggen de dorpen Den Burg, Den Hoorn en De Koog op korte afstand en zijn ze bij mooi winterweer ook prima op de fiets bereikbaar. Hoe dan ook, Texel is altijd leuk in december!