Slider

De herfst saai? Niet op Texel!

herfst op Texel

Regen, vallende blaadjes, kortere dagen, kou en een saai landschap. Dat is volgens sommigen de definitie van herfst. Een jaargetijde waar niks aan is dus. Of toch wel? Herfst op Texel is allesbehalve saai! Genoeg te doen en te zien op het eiland.

 

Veel van die activiteiten kosten (bijna) niets. In oktober biedt het Texelse bos bijvoorbeeld een prachtig kleurschouwspel. Van groen, tot geel en knalrood. Voordat het blad weer van de bomen valt, is het kleurige bladerdek prachtig om onderdoor/langs te wandelen. Ook leuk om te doen: een paddenstoelenexcursie. Ecomare organiseert die meerdere keren in de herfst. Onder leiding van een ervaren gids ga je het bos in langs plekjes waar verschillende soorten te vinden zijn. Welke zijn eetbaar en welke soorten giftig? Dat leer je onderweg. Een boswandeling met kleine kinderen wordt extra leuk als je kiest voor het Sommeltjespad. Dit vind je aan de Pelikaanweg nabij De Koog. Het Sommeltjespad is een wandelroute van 1,5 kilometer. Onderweg ontmoet je de Sommeltjes, kleine mythische wezentjes die in het maanlicht dansen op de Sommeltjesberg en verstenen als ze in het zonlicht komen. Ze kunnen ook de gedaante aannemen van verschillende dieren. Dus let goed op!

Nacht van de nacht

Texel heeft weinig last van lichtvervuiling. Dat betekent dat de nachten op het grootste Waddeneiland van Nederland ook echt donker zijn! Wacht tot het donker is, zoek een duinpan op en staar naar de sterren. Als je even ligt, ontdek je er steeds meer! Tip: wil je eens wat meer zien of herkennen dan de kleine of grote beer? Er zijn verschillende gratis apps voor iPhone en Android waarmee je de sterrenbeelden eenvoudig kunt herkennen. De apps werken met augmented reality. Je houdt je telefoon omhoog in de richting van de sterren en je krijgt de beschikbare informatie op je schermpje. Populaire apps zijn Night Sky Lite (voor iPhone en gratis) en Start Chart (voor Android en gratis). 24 oktober is in 2020 uitgeroepen tot Nacht van de Nacht. Omdat het ’s nachts zo lekker donker is op Texel, wordt het extra leuk om mee te doen met de activiteiten die dan plaatsvinden. Zo wordt vaak een nachtwandeling georganiseerd, excursies door het duingebied en kun je vanaf de kerktoren in Den Burg genieten van het uitzicht in het donker. Kijk voor exacte tijden en startpunten in de agenda van VVV Texel.

Proef de herfst

Bij thuiskomst van een stevige herfstwandeling kun je uiteraard genieten van een lekkere Texelse herfstbock of een Texels Juttertje. Wil je de herfst ook proeven? Daarvoor zijn uiteraard voldoende mogelijkheden. Texelse stoofpotjes, pompoensoep, kastanjes, lamsvlees. Je kunt lekker variëren. Geen inspiratie? De Texelse culinair journaliste Annette van Ruitenburg heeft in haar kookboeken verschillende recepten staan met ingrediënten uit dit jaargetijde. Ook het uitproberen waard is haar recept voor spruitjes met kastanjes.

Logeren in het bos

Wil je volop genieten van de herfst in het Texelse bos? Kies dan voor een verblijf bij Vakantiehuizen Texel. De comfortabele bungalows liggen aan de rand van het bos, met een prachtig uitzicht op de aangrenzende landerijen.