Slider

Hardlopen door de Texelse duinen

hardlopen strand texel

Frequente hardlopers weten het waarschijnlijk: september is voor Texel dé hardloopmaand. Op de laatste zondag van de maand vindt dan de Texel Halve Marathon plaats. Deelnemers aan dit loopevenement kunnen kiezen voor een afstand van 6, 10 of 21,1 kilometer. De langste afstanden starten vanaf de TESO-boot. Voor zover bekend is dit het enige loopevenement in Nederland waarbij de start plaatsvindt vanaf een boot!

De inschrijving is altijd op 1 februari en zit binnen 10 minuten vol. Helaas voor alle deelnemers gooide corona in 2020 roet in het eten. Gezien de intensieve voorbereidingen moest de organisatie al in het voorjaar besluiten om het evenement af te gelasten. Dus geen loopfeestje op 27 september 2020 voor de 1600 deelnemers en honderden toeschouwers.

Dat betekent natuurlijk niet dat er niet gelopen kan worden op Texel! Evenementen en kleine georganiseerde loopjes zijn er dit jaar waarschijnlijk niet, maar het eiland biedt volop mogelijkheden voor een klein, groot of heel groot rondje rennen. Wie het liefst verhard loopt, kan prima uit de voeten op de fietspaden. Over het eiland ligt zo’n 150 kilometer aan fietspaden, uitgevoerd in beton, asfalt of schelpendek. Nog leuker wordt het als je ervoor kiest om hard te lopen in de duinen. Het gehele duingebied maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Duinen van Texel. Niet voor niets, want het Texelse duinlandschap is prachtig. Je vindt er natte duinvalleien, blonde duinen, grijze duinen en duinstruweel, dat meestal de overgang naar het bos kenmerkt. Door de duinen lopen diverse wandelroutes en leuke paadjes om je eigen route uit te zetten. En kijk vooral goed om je heen, want het uitzicht is fantastisch! Leuk is ook een combinatie met het Texelse bos De Dennen. Van oudsher was dit bos aangelegd voor houtkap, maar tegenwoordig is recreatie een van de belangrijkste functies. In de loop der jaren zijn veel dennen vervangen door loofbomen, waardoor het bos een stuk gevarieerder is geworden en alleen maar mooier.

Cultuurhistorie

Hardlopers die het leuk vinden hun dagelijkse of wekelijkse rondje te combineren met een stukje cultuurhistorie tijdens hun vakantie op Texel kunnen ook kiezen uit verschillende mogelijkheden. Het Nationaal Park heeft een wandelroute uitgezet, grotendeels over bestaande paden, die langs de bunkers in het duingebied loopt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in het NP honderden bunkers gebouwd. Verschillende daarvan werden na de oorlog op andere manieren hergebruikt. Zo werden ze ingezet als vakantiehuisje of gebruikt voor opslag. Leuk is ook om tijdens het rennen via de website van het NP te luisteren naar de verhalen van Texelaars over de bunkers.

Uitgestrekte zandvlakte

Wie graag de rust opzoekt, moet zeker De Hors niet overslaan. Op deze uitgestrekte zandvlakte in de zuidpunt van Texel waan je je alleen op de wereld. Je ziet er hoe nieuwe duintjes ontstaan en met wat geluk passeer je zonnende zeehonden. Vanaf de zandvlakte kun je langs de Horsmeertjes weer richting Den Hoorn lopen.

Vanuit je bed de natuur in

Wat is er mooier dan vanuit je bed zo de natuur in rennen? Vakantiehuizen Texel heeft comfortabele bungalows aan de rand van het Nationaal Park, met het bos voor de deur. Dit is een ideaal startpunt voor een korte of lange looproute. Wil je meer weten of hardlopen op Texel? Kijk dan ook eens op de website van Atletiekvereniging Texel (avtexel.nl) of Runnersworld. Op runnersworld.nl/routes staan verschillende routes over Texel. De kortste is 2,55 kilometer, de langste 44,6 kilometer.