omgeving1
omgeving4
IMG_10431
omgeving2
IMG_52371

Stormachtig genieten van herfst en winter op Texel

Stormachtige zee en strand op Texel

Eind oktober neemt de kans op stormen weer toe. Dan kan het zomaar gebeuren dat de wind met minstens windkracht 9 over het eiland giert. Voor wie graag de strijd met de elementen aangaat, biedt Texel een paar mooie plekjes om daar stormachtig van te genieten.

 

Er wordt vaak gesproken over najaarsstormen, maar de meest zware stormen op Texel zijn geweest in de maand januari. Ook Texel werd in 1953 getroffen door de watersnoodramp. In die fatale nacht van 31 januari woedde een noordwesterstorm, in combinatie met springvloed. De dijk van het poldertje De Eendracht brak en de polder liep vol. Zes vrijwilligers die probeerden de polder voor het wassende water te behoeden, kwamen om. Ook in 1976 en 1990 waren de zwaarste stormen in de maand januari. Gelukkig blijft het in de meeste gevallen bij de stormen op Texel beperkt tot materiele schade. Harde wind trekt veel gasten en Texelaars naar het strand. Om de schuimkoppen op de golven (skuumkoppe, waar het bier van de Texelse Bierbrouwerij naar is vernoemd) te zien en te hangen in de wind. Soms komt het water zo hoog dat er zelfs stukken van de duinen wegslaan. Enkele jaren terug leek het duingebied bij Den Hoorn meer op de White Cliffs of Dover. Er was zoveel duin in de golven verdwenen dat er een steile wand was ontstaan. Ook De Slufter, het natuurgebied dat in open verbinding staat met de zee, stroomt vol bij westerstorm. Vanaf het hooggelegen uitkijkpunt is dat goed te zien.

Volgelopen haven

Oudeschild heeft van alle dorpen waarschijnlijk nog het meest last van de stormen. Na een flinke storm gebeurt het regelmatig dat de oude haven volloopt en de bedrijven aan de wal alleen nog met een bootje bereikbaar zijn. Van storm spreken we overigens pas als de gemiddelde windsnelheid van een heel uur uitkomt op windkracht 9. Windkracht 10 betekent zware storm, 11 zeer zware storm en bij windkracht 12 is sprake van een orkaan.

Een andere plek om storm te aanschouwen, is het gebied rond de vuurtoren op de noordpunt van Texel. Op de imposante zandvlakte giert de wind met grote snelheden de bocht om en word je als wandelaar gezandstraald.

Scheepsstrandingen

Door de eeuwen heen hebben stormen voor flink wat gezonken schepen en scheepsstrandingen gezorgd. Gelukkig raken er tegenwoordig nauwelijks nog schepen in de problemen. De moderne navigatiemiddelen, de kustwacht en het verleggen van de scheepvaartroute verder uit de kust hebben daar belangrijk aan bijgedragen. Op 28 december 2001 was de laatste opzienbarende scheepsstranding: die van de Hunte nabij De Koog. Het schip lag tijden op het strand en was een echte publieksattractie geworden. Er stonden zelfs koek en zopietentjes bij! Over veel strandingen zijn stoere verhalen te vertellen. Die zijn bij elkaar gebracht door Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora, aan de Pontweg tussen Den Burg en De Koog. Hier vind je niet alleen de verhalen achter de strandingen, maar ook diverse ‘souvenirs’ die stiekem door jutters van de schepen werden bemachtigd. Echte jutters vertellen er hun verhalen.

Overnachten nabij het strand

Houd je ervan om de jaargetijden bewust mee te maken? Dan moet je zeker in de herfst of winter naar Texel komen! Lekker wandelen over het strand met de wind door de haren of genieten van een stukje cultuur in een van de zes musea die het eiland Texel. Vakantiehuizen Texel, aan de rand van het bos en op korte afstand van het strand, vormt een prima uitvalsbasis voor uitstapjes.