omgeving1
omgeving4
IMG_10431
omgeving2
IMG_52371

Maart: de maand van het hardlopen op Texel. Maar nu even anders.

hardlopen op Texel

De voorjaarsmaand maart is normaal gesproken een prachtige maand voor het hardlopen op Texel. In de eerste plaats omdat er in die maand twee uitdagende evenementen op de loopkalender staan: de Halve marathon van De Waal en de Zestig van Texel. Maar toen kwam corona en veegde de (inter)nationale loopkalender grotendeels schoon. Toch blijft Texel een prachtige bestemming om hard te lopen. We geven je enkele suggesties voor een mooi rondje.

Trails

Loop je graag onverhard? Op Texel kun je prachtige trails lopen. Door het Nationaal Park Duinen van Texel lopen mooi wandelpaden die zich ook goed lenen voor een hardlooprondje. Bijvoorbeeld vanaf het meest zuidelijke dorp Den Hoorn. Je start door het duingebied naar en om de Horsmeertjes, en terug via het brede Noordzeestrand. Een uitdagend parcours met zanderige klimmetjes, duinpaden en mul strandzand. Als je aan het Hoornderslag begint, loop je ongeveer 10 kilometer. Je uitzicht is fantastisch. Je passeert meertjes met een grote variëteit aan vogels, zoals lepelaars, ziet zeer waarschijnlijk Schotse hooglanders of exmoorpony’s en je kunt genieten van de ruige kustlijn. De Noordzee is elke dag weer anders.

De Waal

Wat (nog) niet georganiseerd kan, maar wel alleen of met een loopmaatje, is de halve marathon van De Waal. Deze befaamde 21,1 kilometer wordt traditioneel rond half maart gehouden. Het grillige weer in het voorjaar kan deze loop behoorlijk zwaar maken. Vooral de wind kan een bepalende rol spelen. Het traject over de Staart is vermaard. Dit lange rechte stuk, aan het eind van de race maakt of breekt je tijd. Een mooie uitdaging dus! Het parcours vind je hier terug.

De Zestig van Texel

Texel heeft ook een ultraloop: De Zestig van Texel. Deze hardloopwedstrijd gaat over 60 of 120 kilometer. Dat is een of twee keer het eiland rond. Het evenement is populair bij ultralopers in heel Nederland en zit snel vol. Het parcours leidt de deelnemers over de buitenrand van Texel, dus over het strand aan de westkant en over/langs de dijk aan de oostkant. Voor de lopers die 60 kilometer of meer wel erg veel vinden, is er ook een estafette: 4x15 kilometer. De Zestig van Texel is een 2-jaarlijks evenement en zou eigenlijk op 28 maart 2021 plaatsvinden. De organisatie heeft echter besloten, gezien alle voorbereidingen, om het evenement een jaar uit te stellen. De nieuwe datum is 27 maart 2022, drie weken voor Pasen. In hetzelfde weekend vindt ook het wandelrondje Texel plaats, een dag eerder, op zaterdag 26 maart. Wil je alvast een sneak preview van het traject, of er toch al een stuk van lopen? Op de website van De Zestig van Texel vind je de kaart van het parcours.

Landelijke routes

Ook voor wie liever verhard loopt, biedt Texel volop mogelijkheden. Door een groot deel van de duinen lopen verharde fietspaden en over heel Texel ligt zo’n 140 kilometer fietspad. Ook de Boerenroute, die je van Oudeschild aan de waddenkust naar De Waal centraal op het eiland voert, is mooi om te lopen. Hier maak je kennis met het landelijke Texel. Vanaf De Waal kun je het fietspad volgen richting de rotonde van de Ruigendijk en dan naar badplaats De Koog aan de westkust, of afslaan in noordelijke richting naar De Cocksdorp. Genoeg uitdagingen dus.

Korte werk

Hou je meer van het korte werk? Een relaxt rondje door het bos? Ook dat kan op Texel. Vanaf Vakantiehuizen Texel loop je zo het bos in en kun je prachtige loopjes doen van 1 tot 10 kilometer door het Texelse bos. Ook als je zonder navigatie loopt, zul je in het bos niet snel verdwalen en is de bewoonde wereld nooit ver weg!