IMG_52371
omgeving2
omgeving1
IMG_10431
omgeving4

Winterse wandelingen op Texel

Winterse wandelingen Slufter Texel

Natuurlijk kun je het hele jaar door op Texel wandelen, maar de winterperiode heeft zo z’n eigen charmes. Al is het maar omdat het dan zo heerlijk rustig is op het eiland. Je kunt zomaar het strand voor jezelf hebben. Of heerlijk door De Muy dwalen zonder iemand tegen te komen. Een paar leuke tips om Texel al wandelend te ontdekken.

Wandelen door De Slufter

Het beroemdste natuurgebied van Texel, aan de Noordzeekust in het noordelijk deel van Texel, is ook in de winter prachtig. Als de wind de golven opstuwt, stroomt het zeewater regelmatig landinwaarts waardoor er bijzondere planten groeien die goed tegen het zoute water kunnen, zoals zeekraal. Dat is nog eetbaar ook! Voordat je van de parkeerplaats De Slufter inloopt, stop dan even bij het uitkijkpunt. Hier heb je prachtig zicht op het hele Sluftergebied en kun je goed het krekenstelsel zien. Door het gebied lopen kronkelende paadjes die je naar zee voeren of verder brengen door het ruige duingebied rond De Slufter. Als je van lange wandelingen houdt, kun je door de duinen naar De Cocksdorp of via strand en duinen naar De Koog. Tip: doe goede wandelschoenen of laarzen aan, want het kan behoorlijk nat zijn.

Alleen op de wereld op de Hors

De zandige zuidpunt van Texel is indrukwekkend. Geweldig om daar te wandelen. Parkeer de auto bij de Horsmeertjes en loop via het duinpad langs het water naar het strand. Een uitgestrekte zandvlakte ligt op je te wachten. Hier zie je van dichtbij hoe duintjes worden gevormd. En kijk niet gek op als je op een zonnige dag zeehonden langs de waterlijn ziet liggen. Via de Hors kun je ook naar het strand van Paal 9 lopen en doorwarmen met een warme choco of Juttertje in strandpaviljoen Paal 9. De echte diehard-wandelaar kan via het prachtige duinpad aan de Witteweg weer terug richting de Horsmeertjes en de parkeerplaats. Tip: als je een rondje loopt, zorg er dan voor dat je over het strand met de wind in de rug loopt. Dat voelt een stuk minder koud.

Bertusnol en De Muy

De Slufter is waarschijnlijk het bekendste natuurgebied op Texel, maar dat maakt De Muy, dat ernaast ligt, zeker niet minder mooi! Er lopen verschillende wandelroutes doorheen die je herkent aan de gekleurde paaltjes. Daarover later meer. Als je parkeert op de grote parkeerplaats bij Paal 21, loop je zo De Muy in. Dit duingebied ligt tussen De Koog en De Slufter. Vroeger lagen er weilanden, maar dit zijn allemaal omgevormd tot natuurgebied. Je kunt er grote grazers, zoals Schotse hooglanders tegenkomen en de oudste lepelaarskolonie van het Waddengebied broedt er. Het gebied ging in 2009 flink op de schop om de oorspronkelijke begroeiing weer een kans te geven. De sloten zijn bijvoorbeeld ondieper en kronkelend gemaakt, zodat meer diersoorten, zoals de beschermde noordse woelmuis en de rugstreeppad zich er thuis voelen. In het deel van De Muy dat de Nederlanden heet, vind je de Bertnusnol. Vanaf dit hoge duin heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Absoluut de moeite van het klimmen waard.

Wandelen in het Texelse bos

Loop je liever wat meer beschut? Dan kun je ook heerlijk wandelen in het Texelse bos, De Dennen. Hier vind je veel wandelpaden en uitgezette routes van verschillende afstanden. Je kunt kiezen uit verharde paden of wandelen over de zachte bospaden. Ook met kinderen is wandelen in het bos leuk. Er zijn verschillende bosspeelplaatsen en twee uitkijktorens. De Fonteinsnol is zeker een aanrader. Even een kort lesje Tessels: de uitspraak is Fon-TEINS-nol, met de klemtoon op de middelste lettergreep. Nol betekent in het Texels hoog duin. Ooit was er op de plek van deze uitkijktoren een waterbron (fontein). Als je de boven bent, heb je een prachtig 360 gradenview over het Nationaal Park Duinen van Texel, waar het bos deel van uitmaakt. Geen zin of geen mogelijkheid de trappen te beklimmen? Dan kun je iets verderop ook naar de Kampeersnol. Dit (wat lagere) uitzichtpunt is ook met de rolstoel te bereiken en kijkt uit over het aangrenzende duingebied richting het Noordzeestrand.

Kies je kleur

Het is handig om vooraf te weten welke route je volgt. In de natuurgebieden van het Nationaal Park zijn de verschillende soorten wandelingen met een kleur aangegeven:

  • Blauwe paaltjes: rondwandeling
  • Gele paaltjes: doorgaande route
  • Rode paaltjes: natuurpad
  • Groene paaltjes: alleen toegankelijk buiten het broedseizoen (van ca. 1 augustus tot 1 maart)

Wandelen vanuit je vakantiehuis

Hoe fijn is het, als je vanuit je vakantiehuis zo de natuur in wandelt. De comfortabele woningen van Vakantiehuizen Texel liggen aan de rand van het Texelse bos. De Fonteinsnol ligt op steenworpafstand. Een prima startpunt voor een heerlijke winterwandeling. In de buurt zijn diverse horecazaken waar je kunt opsteken voor een lunch of drankje.