IMG_10431
omgeving4
omgeving2
IMG_52371
omgeving1

Welke coronamaatregelen ook gelden, op Texel is je vakantie evengoed leuk!

Het liefst hadden we het in dit blog uitgebreid gehad over de Ronde om Texel, de grootste catamaranrace ter wereld. Maar op het moment van schrijven zitten we nog volop in de lockdown en is het de vraag of dit fantastische evenement doorgaat. Niet getreurd, op Texel zijn nog veel meer leuke dingen om te doen! Zelfs met de geldende coronamaatregelen kun je op ons eiland veel doen op een veilige en verantwoorde manier. We geven je wat leuke tips mee voor de maand juni.

Dorpentocht op de fiets

De ideale manier om Texel te leren kennen: op de fiets langs de dorpen. Onderweg zul je ontdekken hoe divers het Texelse landschap is. Met zijn blonde duinen, weidse polders en vogelrijke graslanden. Hoeveel dorpen je kunt of wilt bezoeken, hangt samen met de vraag hoeveel kilometer je ongeveer wilt fietsen. Starten kan natuurlijk overal. En vanzelfsprekend kun je ook meerdere dorpentochten maken. In alle dorpen (behalve De Waal) zijn (elektrische) fietsen te huur. En misschien wil je je dorpentocht wel laten afhangen van de windrichting. Die is op Texel overwegend west. Daarom staan de schapenboeten in de weilanden ook met hun schuine dat naar het westen

Zuidelijk rondje

Een leuk tochtje van zo’n 2 tot 2,5 uur (zonder stops) gaat over het zuidelijk deel van Texel: vanuit het bos naar Den Hoorn, door naar ’t Horntje, langs de nieuwe Prins Hendrikdijk naar de haven van Oudeschild, over de Hoge Berg naar Den burg en door naar De Koog, via het bos weer terug naar het startpunt op de Rozendijk (Vakantiehuizen Texel). Een deel van dit parcours loopt door het Nationaal Park Duinen van Texel. Vanuit het bos fiets je langs prachtig duingebieden, zoals het Pieter Rozenvlak en de Bollekamer, waar je heerlijk kunt wandelen. Den Hoorn, het meest zuidelijke dorp van Texel, heeft knusse straatjes met mooie panden en veel ateliers. Leuk om even doorheen te fietsen of te wandelen. Op het traject richting de veerhaven kun je diverse weidevogels zien en vanaf ’t Horntje richting Oudeschild fiets je langs een nieuw stuk buitendijkse natuur. Om de dijk te versterken is hier gekozen voor een zandige dijk met hoge natuurwaarden. De lagune voor de kust is een broed- en foerageerplek voor veel vogelsoorten. Een deel van het uitgestrekte strand is ook toegankelijk voor bezoekers.

Reuring op de haven

Rondom havens is altijd wel wat te doen. In Oudeschild is dat niet anders! Kotters die binnenkomen, rondvaartschepen die vertrekken en plezierjachtjes die de havenmond binnen tuffen. En corona of niet, een frietje of een coffee-to-go is er zeker verkrijgbaar. Vanuit Oudeschild fiets je richting Den Burg, via de Hoge Berg. Dat klinkt misschien als een flinke klim, maar ‘deze berg’ ligt slechts 15 meter boven zeeniveau. Het is een cultuurhistorisch gebied waar je volop kennismaakt met typisch Texelse fenomenen, zoals tuunwoallen (erfafscheidingen van graszoden) en schapenboeten. En het is dé plek om dartelende lammetjes in de weilanden te zien. In Den Burg is een uitgebreid assortiment winkels. Je vindt er de bekende franchiseketens, maar ook de leuke boetiekjes en kleine winkeltjes die het centrum z’n charme geven.

Badplaats De Koog

Als je doorfietst naar De Koog zul je merken dat dit een echte badplaats is. Alles ademt hier strand. Niet zo gek, want slechts een duinenrij zit er tussen het dorp en het uitgestrekte Noordzeestrand. Aanrader: parkeer je fiets en ga lekker bij een van de strandpaviljoens lunchen! Via het bos fiets je terug naar de Rozendijk. Onderweg passeer je de afslag naar Paal 17. Mocht de Ronde om Texel toch doorgaan, dan is dat the place to be. Hier starten de honderden catamarans voor hun ronde om het eiland. En nu maar duimen dat dit toch kan doorgaan op 24-26 juni!