omgeving1
omgeving4
IMG_10431
omgeving2
IMG_52371

Juli en augustus zijn traditioneel de maanden dat veel mensen hun zomervakantie inplannen. Logisch dat juist in die maanden diverse Texelse evenementen en nogal wat activiteiten plaatsvinden. Met nog een flinke slag om de arm vanwege de coronamaatregelen en het nog onduidelijke verloop van de zomer, nemen we alvast een voorschot op een aantal activiteiten en events in augustus.

Lego-dag

Misschien wel populairder dan ooit: bouwen met Lego! De populariteit van de bouwsteentjes nam een vlucht door het televisieprogramma Legomasters, waarin volwassenen bouwers de strijd met elkaar aangaan. Texel is die hype al ver vooruit. Al vele jaren organiseert Texelaar Erik Bakker een Lego-dag in en bij zijn boerderij aan de Pontweg. Verzamelaars en bouwers uit het hele land komen hier bij elkaar om hun bouwwerken te tonen. De Lego-dag staat op zondag 8 augustus 2021 in de agenda, aanvang 10.00 uur op Pontweg 146 richting De Koog.

Lammetjes knuffelen

Je denkt misschien dat er alleen in het voorjaar lammetjes worden geboren. Maar op Texel is dat zeker niet zo. Hier worden de geboortes meer over het jaar verspreid en kun je dus ook in augustus volop lammetjes knuffelen bij Schapenboerderij Texel. Verder leer je hier meer over het Texelse schaap en is ook op het buitenterrein veel te doen voor kinderen. Alle mogelijke boerderijdieren lopen er rond en je kunt er een rondje op een pony. Bijna dagelijks zijn er demonstraties schapendrijven met honden.

Picknicken in het Bossie op de Hogeberg

Leuk om te combineren met een fietstochtje: picknicken op de Hogeberg. Aan het Doolhof vind je wat door Texelaars wordt aangeduid als het Bossie op de Hoge Berg. In dit bijzondere bosje lopen leuke wandelpaadjes en bovenop de heuvel die er ligt staat een bank. Het verhaal gaat dat onder de heuvel een grote kei ligt verborgen, de Engelse Steen, die helemaal onder de Noordzee doorloopt naar Engeland. De zeven treden omhoog worden de Zeven Pannenkoeken genoemd. Bij hoge temperaturen blijft het bosje ’s zomers heerlijk koel. Een prima plek voor een picknick!

Havenvistijn Oudeschild

Oudeschild is de havenplaats van Texel. Thuishaven van de kottervloot en de plek om lekker een visje te scoren. Tijdens het jaarlijkse evenement HavenvistijnEnd of Summer Festival presenteren de Texelse vissers zich. Ze geven uitleg over de visserijtechnieken en op de vistafel kun je zien wat er zoal zwemt in de Noordzee. Wedden dat je verrast wordt door de grote diversiteit? Verder zijn er demonstraties van oude ambachten, zoals nettenboeten, kun je spijkerbroek hangen en is er volop muziek. Het spektakel staat gepland voor zaterdag 14 augustus 2021.

End of Summer Festival

Gelukkig voelt het nog niet als het einde van de zomer, maar het End of Summer Festival is wel de traditionele afsluiter van het zomerseizoen. In de horecabedrijven van De Koog en in de Dorpsstraat brengen deejays en liveoptredens de bezoekers in een swingende, tropische mood. De muziekstijlen lopen uiteen van reggae tot Hollandse meezingers. Het festival is op 30 en 31 augustus in badplaats De Koog.

Het grootste event van Texel

Het evenement met de grootste aantrekkingskracht: het Texelse strand. Tientallen kilometers hagelwit, zacht zand liggen op je te wachten. Lekker zonnen, volleyballen, spelen , zwemmen, hardlopen of waar je ook zin in hebt, op het Texelse strand ben je vrij en geniet je van het buitenzijn. En… gratis toegang en altijd aanwezig! Vanaf Vakantiehuizen Texel fiets je binnen tien minuten naar het strand van Paal 15. Nieuwsgierig naar meer leuks om te doen? Op de website van VVV Texel vind je een uitgebreid aanbod.

Gezellig met het hele gezin op Texel? Leuk! Misschien hebben je kinderen een heel ander idee van de dingen die een vakantie leuk maken dan jij. Geeft niks, op Texel kan het allemaal! Je kunt kiezen uit actief & sportief, wellness, relaxen, ondernemend of (in stilte) genieten van de natuur. We geven je wat tips voor de zomervakantie.

Actief & Sportief

Als je op Texel bent, is het heerlijk om naar het strand te gaan. Genoeg gewandeld in het afgelopen jaar? Ga dan eens blokarten, raften of powerkiten! Of daag jezelf uit in Klimpark Texel op Vakantiepark De Krim. Blokarten is een activiteit die eigenlijk iedereen snel onder de knie heeft. Je hoeft er niet per se sportief voor te zijn of conditie voor te hebben. Na een korte instructie race jij met je eigen blokart, (een karretje met drie wielen waar je in zit, en met een zeil erop) over het strand. Dat is tof om te doen. Je ontwikkelt in korte tijd flink wat snelheid, zonder dat het gevaarlijk wordt. Er moet wel voldoende wind staan. Vind je dit toch te spannend? Dan is powerkiten misschien meer wat voor jou. Een ervaren instructeur leert je de beginselen van het vliegeren en laat je voelen hoe krachtig de wind is. Als het lekker gaat, mag je vliegeren met een grotere vlieger en kun je tricks gaan proberen.

Wellness

Ben je meer van de ontspannen activiteiten en wellness? Dan is de Texelse variant een leuke aanrader. Neem eens een wolbad! In de Spa Woolness van Hotel Texel in Eierland stap je in een verwarmend, helend en ontspannend wolbad. Inderdaad, een bad met schapenwol erin! Vroeger gebruikten de Texelse boeren schapenwol om hun spieren en gewrichten na een zware werkdag weer soepel te maken in de koude winters. De lanoline in schapenwol stimuleert de helende werking van de huid. Na een uur stap je compleet ontspannen weer uit de wol. Je kunt het wolbad ook combineren met verschillende massages of pakkingen.

Strand en zee

Houd je van relaxen? Dan kom je op Texel goed aan je trekken op het strand. Het uitgestrekte Noordzeestrand loopt vanaf De Hors in de zuidpunt tot aan de vuurtoren. Ieder strandslag heeft zo z’n eigen karakteristieken. Zuidelijk van Paal 9 vind je het naaktstrand. Voor elk strandslag geldt: loop je een stuk naar links of naar rechts, dan heb je het strand bijna voor jezelf. Lekker met een boek of e-reader languit en genieten van de kabbelende golfjes aan de waterkant. En een dutje in de zon is altijd lekker!

Ga het water op

Op een eiland ontkom je niet aan het water. Gelukkig maar, want op en in het water is genoeg te doen! Een echt aanrader is het maken van een boottochtje vanuit de Oudeschilder haven. Je kunt mee met de garnalenkotter, zeehonden kijken op de zandbanken, een vistrip maken of spectaculair over het water razen in een snelle RIB. Leuk zijn ook de droogval-/wadlooptochten met de TX10. Zo ontdek je wat er zoal leeft in de zeebodem. Meer leuke tips vind je bij de VVV via texel.net.

Vogeleiland Texel

Op ons eiland komen bijna vierhonderd vogelsoorten voor! Sommigen zijn op doortocht van of naar hun overwinteringsgebieden, maar de meeste soorten hebben Texel ontdekt als geschikt leefgebied. In de tientallen natuurgebieden verspreid over het eiland, kun je nogal wat soorten spotten. Ook al ben je misschien geen diehard vogelaar, steeds meer gasten ontdekken hoe leuk vogels kijken is. Wil je weten waar je op moet letten of welke soort je hoort of ziet? Ga dan eens mee op vogelexcursie. Hoewel het voorjaar de beste tijd is om te vogelen, is er ook in juli nog genoeg te zien. Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp organiseert diverse excursies voor beginnende en doorgewinterde vogelaars. Tip: neem een verrekijker mee, maar lenen kan meestal ook.

We zitten nog midden in de Loc down en moeten ons er doorheen slaan met zijn allen. Als verhuurders van www.vakantiehuizentexel.nl merken dat we juist nu veel boekingen in het laagseizoen krijgen van mensen die bewust kiezen voor Texel en de rust en de ruimte van onze huizen aan de Rozendijk.

Het zijn bijvoorbeeld gezinnen die in de vakantiehuizen thuis onderwijs geven aan de kinderen en in de pauzes lekker gaan fietsen, wandelen of naar het strand.

Of het zijn het personen die normaal op kantoor werken en nu thuis moeten werken maar de stad of drukte willen ontvluchten. Alle vakantiehuizen zijn aangesloten op snel internet en via het glasvezel netwerk waardoor je prima online kan vergaderen via Teams of Zoom. Dat is toch heerlijk online werken met uitzicht over de landerijen waarbij soms met een fazant op het terras. Ook hoor je in De Dennenbossen vaak de specht, koolmees en pimpelmees en met wat geluk zie je in de avonduren een uil vliegen.

Natuurlijk heeft Texel nu ook zijn Corona beperkingen waarbij restaurants en niet essentiële winkels zijn gesloten, en ook hier gaan we met een persoon en mondkapje op naar de supermarkt. Maar het eiland beschikt ook over veel Take away oplossingen naast snacks ook heerlijke diners vaak zelfs met meerdere gangen en ook de boodschappen kunnen door de meeste supermarkten gewoon in het vakantiehuis worden gebracht.

Dus ben je op zoek naar een veilige plek om op een andere manier door deze Loc down te gaan overweeg dan eens een van onze vakantiewoningen. We ontvangen je graag volgens de RIVM richtlijnen op de Rozendijk. Geniet van de vrijheid van een eiland en laat de wind door je haren waaien.

De Covid crisis kunnen we hiermee niet voor u oplossen maar we kunnen u wel een optie bieden om veilig en verantwoord de natuur op te zoeken en eventueel thuisonderwijs of uw werk door te laten gaan.

Al sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw zitten we aan de Rozendijk en hebben vele gasten voorbij zien komen ook buiten de zomervakantie om kwamen die met een doel, de ene om in alle rust een proefschrift te schrijven of om een periode tussen twee banen of twee huizen te overbruggen, om in alle rust een dieet te volgen zonder verleidingen, de conditie op te bouwen, en zelfs om een boek te schrijven. Vele schrijvers schreven hun boeken, muziek of cabaret op Texel in alle rust en afzondering.

Naar de toekomst toe ontvangen we u uiteraard graag weer als vanouds, lekker genieten van het zonnetje en een drankje op het terras, de vele evenementen, feesten en andere gezelligheid. Maar voor nu heeft het eiland nog veel te bieden, Immers de frisse zeelucht, de mooie wolkenluchten, vele wandel en fietspaden, zeevissen aan het strand of vogels spotten. Maar ook een hardlooprondje of fietsen met de mountainbike behoort tot de mogelijkheden. Een trend deze winter is o.a voor de gevorderde sporter het Kite-surfen in de branding of een stukje zwemmen in de zee om je weerstand te verhogen.

Kijk eens op onze website en probeer het eens!

Het team van www.Vakantiehuizentexel.nl

Maarten-Jeroen & Simon

Het liefst hadden we het in dit blog uitgebreid gehad over de Ronde om Texel, de grootste catamaranrace ter wereld. Maar op het moment van schrijven zitten we nog volop in de lockdown en is het de vraag of dit fantastische evenement doorgaat. Niet getreurd, op Texel zijn nog veel meer leuke dingen om te doen! Zelfs met de geldende coronamaatregelen kun je op ons eiland veel doen op een veilige en verantwoorde manier. We geven je wat leuke tips mee voor de maand juni.

Dorpentocht op de fiets

De ideale manier om Texel te leren kennen: op de fiets langs de dorpen. Onderweg zul je ontdekken hoe divers het Texelse landschap is. Met zijn blonde duinen, weidse polders en vogelrijke graslanden. Hoeveel dorpen je kunt of wilt bezoeken, hangt samen met de vraag hoeveel kilometer je ongeveer wilt fietsen. Starten kan natuurlijk overal. En vanzelfsprekend kun je ook meerdere dorpentochten maken. In alle dorpen (behalve De Waal) zijn (elektrische) fietsen te huur. En misschien wil je je dorpentocht wel laten afhangen van de windrichting. Die is op Texel overwegend west. Daarom staan de schapenboeten in de weilanden ook met hun schuine dat naar het westen

Zuidelijk rondje

Een leuk tochtje van zo’n 2 tot 2,5 uur (zonder stops) gaat over het zuidelijk deel van Texel: vanuit het bos naar Den Hoorn, door naar ’t Horntje, langs de nieuwe Prins Hendrikdijk naar de haven van Oudeschild, over de Hoge Berg naar Den burg en door naar De Koog, via het bos weer terug naar het startpunt op de Rozendijk (Vakantiehuizen Texel). Een deel van dit parcours loopt door het Nationaal Park Duinen van Texel. Vanuit het bos fiets je langs prachtig duingebieden, zoals het Pieter Rozenvlak en de Bollekamer, waar je heerlijk kunt wandelen. Den Hoorn, het meest zuidelijke dorp van Texel, heeft knusse straatjes met mooie panden en veel ateliers. Leuk om even doorheen te fietsen of te wandelen. Op het traject richting de veerhaven kun je diverse weidevogels zien en vanaf ’t Horntje richting Oudeschild fiets je langs een nieuw stuk buitendijkse natuur. Om de dijk te versterken is hier gekozen voor een zandige dijk met hoge natuurwaarden. De lagune voor de kust is een broed- en foerageerplek voor veel vogelsoorten. Een deel van het uitgestrekte strand is ook toegankelijk voor bezoekers.

Reuring op de haven

Rondom havens is altijd wel wat te doen. In Oudeschild is dat niet anders! Kotters die binnenkomen, rondvaartschepen die vertrekken en plezierjachtjes die de havenmond binnen tuffen. En corona of niet, een frietje of een coffee-to-go is er zeker verkrijgbaar. Vanuit Oudeschild fiets je richting Den Burg, via de Hoge Berg. Dat klinkt misschien als een flinke klim, maar ‘deze berg’ ligt slechts 15 meter boven zeeniveau. Het is een cultuurhistorisch gebied waar je volop kennismaakt met typisch Texelse fenomenen, zoals tuunwoallen (erfafscheidingen van graszoden) en schapenboeten. En het is dé plek om dartelende lammetjes in de weilanden te zien. In Den Burg is een uitgebreid assortiment winkels. Je vindt er de bekende franchiseketens, maar ook de leuke boetiekjes en kleine winkeltjes die het centrum z’n charme geven.

Badplaats De Koog

Als je doorfietst naar De Koog zul je merken dat dit een echte badplaats is. Alles ademt hier strand. Niet zo gek, want slechts een duinenrij zit er tussen het dorp en het uitgestrekte Noordzeestrand. Aanrader: parkeer je fiets en ga lekker bij een van de strandpaviljoens lunchen! Via het bos fiets je terug naar de Rozendijk. Onderweg passeer je de afslag naar Paal 17. Mocht de Ronde om Texel toch doorgaan, dan is dat the place to be. Hier starten de honderden catamarans voor hun ronde om het eiland. En nu maar duimen dat dit toch kan doorgaan op 24-26 juni!

Natuurlijk, Texel is in ieder jaargetijde en in elke maand mooi. Er is altijd wel wat te zien of te beleven. Zelfs als het bitterkoud is, windkracht 10 waait of de regen met bakken uit de lucht komt, dan nog is er genoeg te doen op Texel. Ga bijvoorbeeld eens naar Ecomare. En heus, daar ga je niet alleen heen om zeehonden te kijken.

Boeiende exposities

We spreken regelmatig mensen die zeggen: ‘Ja, Ecomare. Daar zijn we al eens geweest. Dat hoeft nu niet meer.’ Helaas is dat ‘al eens’ vaak erg lang geleden. In de tijd dat er niet zoveel meer te zien was, dan alleen de zeehonden. Die tijd is allang voorbij. Tegenwoordig heet het ook Natuurmuseum & Zeehondenopvang Texel. Nog steeds zijn de zeehonden een belangrijke trekker. Logisch, want ze zijn ook leuk! Ze zwemmen rond, vangen vissen op die de dierverzorgers ze toewerpen en ze kijken je met hun grote bruine ogen onschuldig aan. Maar pas op! Je hebt wel met het grootste roofdier van Nederland te maken! Met hun vlijmscherpe tanden kunnen ze je behoorlijk verwonden. Een beetje uit de buurt blijven dus. In de winter en het voorjaar vangt Ecomare ook regelmatig huilers op. Dit zijn jonge zeehondjes die voortijdig hun moeder zijn kwijtgeraakt in bijvoorbeeld een zware storm. Vaak zijn ze verzwakt en ondervoed. In Ecomare worden ze weer opgelapt en als ze op een goed gewicht zijn, weer uitgezet.

Bruinvissen

Op het buitenterrein zijn niet alleen de bassins van de zeehonden. Ook de bruinvissen zijn er ondergebracht. De bruinvis, die vroeger ook wel water- of zeevarken werd genoemd, is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee en wordt maximaal 1.80 meter lang. De belangrijkste natuurlijke vijanden zijn haaien, orka’s en grijze zeehonden. In Ecomare kun je ze van dichtbij zien zwemmen en spelen. Heel leuk is dat je ze ook onderwater in actie kunt zien. De Texelse bruinvissen zijn afkomstig uit de opvang van SOS Dolfijn.

Jan-van-genten

Andere bewoners die indruk maken, zijn de jan-van-genten. Deze reusachtige vogels hebben een spanwijdte van zo’n 2 meter. Er wonen er acht in Ecomare. Ooit zijn ze opgevangen, maar hun herstel is niet voldoende geweest om ze weer vrij uit te zetten. Ze hadden bijvoorbeeld een gebroken vleugel die niet goed is geheeld of ze zien niet goed genoeg om zelf te kunnen jagen. In de vogelopvang leven ze samen met andere zeevogels, die zodra dat kan, wel weer in de natuur worden uitgezet. Dan gaat het bijvoorbeeld om alken, zeekoeten of sterns die met olie zijn besmeurd of ziek, gewond of verzwakt zijn. Alle niet-zeevogels brengt Ecomare elders in Nederland onder.

Aquaria en exposities

Ook binnen is er van alles te zien in Ecomare. De zeeaquaria zijn leuk voor alle leeftijden. Je ontdekt van alles over de vissen, roggen, haaien en andere dieren die in zee leven. Je kunt met interactieve quizjes ook je kennis testen. De vaste en wisselende exposities zijn ook interessant en soms verrassend. In de expositie Waddenstad kun je op een ludieke manier weetjes shoppen in de winkelstraat. Bij de patatkraam ontdek je bijvoorbeeld dat de Texelse meeuwen patat gaan eten op… de Dam in Amsterdam! Indrukwekkend is de Walviszaal, waarin de enorme skeletten van walvissen staan opgesteld, mystiek uitgelicht met blauwe lampen.
We zullen niet alles verklappen wat je in Ecomare kunt zien, maar een ding is nu wel duidelijk toch? Ecomare is veel meer dan zeehonden alleen! Wil je meer weten over de exposities, kinderactiviteiten of excursies van Ecomare? Kijk op ecomare.nl voor informatie.